Bebek Beslenme Politikası
1. Kurumumuzda; tıbben gerekli olmadıkça bebeklerin ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslenmeleri teşvik edilir.
2. Doğumu izleyen en kısa sürede emzirmeye başlanabilmesi için ebe ve hemşireler tarafından anneye yardımcı olunur. Bebek her istediğinde emzirme teşvik edilir.
3. Annelere, bebek her istediğinde ve sürede emzirmeleri öğütlenir.
4. Tıbbi bir gereksinim olmadıkça bebeklere anne sütünden başka yiyecek ve içecek verilmez.
5. Hastanemizde, doğum sonrası yatan annelere, Doktor, Hemşire ve Ebe tarafından her gün emzirme ile ilgili eğitimler verilir. Eğitimlerde, annelere emzirmenin nasıl olacağı, bebeklerinden ayrı kaldıkları durumlarda sütün sağılması ve saklanmasının nasıl yapılacağı bilgisi verilir.
6. Bebeğin emzirtilmesi, anneye uygun emzirme tekniği uygulamalı olarak gösterilerek anlatılır.
7. Hastanemizde anne sütü ile beslenmenin 2 yaş ve ötesine kadar sürdürülmesi konusunda aileler bilgilendirilir.
8. Emzirilen bebeklere yalancı meme ve emzik türü, herhangi bir yapay malzeme verilmez.
9. Annelere, hastanemizde başvuracakları kişilerin iletişim bilgileri verilerek, hastaneden taburcu olduktan sonra emzirmeye devam edebilmeleri, karşılaşabilecekleri sorunları çözebilmeleri, bebeklerinin ve kendi kontrollerini yapabilmeleri için işleyiş hakkında bilgi verilir. Emzirme danışmanlığı için 7/24 saat 0288 214 10 43 numaralı telefondan 15008 (Kadın Hastalıkları ve Doğum Servisi) - 15018 (Doğum Ünitesi) - 16206 (NST Odası ) 15350 (Gebe Okulu) dahili hatları aranarak destek alınabilir.
10. Kurumumuzda Dünya Sağlık Örgütünün önerdiği Anne sütü muadillerin kullanılması ile ilgili uluslararası yasa temel alınarak, hastanemizde ek besin ile ilgili her türlü reklamlar, tanıtım broşürleri ve ücretsiz numune dağıtımı yasaklanmıştır.
11. Kurumumuzda annelerin bebeklerini rahatça emzirebilecekleri emzirme odaları bulunur.
12. Gelişimi normal ve sadece anne sütü ile beslenen bebeğe 6. ayından itibaren ek besin vermeye başlanabilir.
13. Bebeklere ek besin verirken; 6-7 ay arasında yumuşak ezme kıvamında ve sıvı besinler, 7-8 ay arasında pütürlü ve püre kıvamında besinler, 8-12 ay arasında püre kıvamında çatalla ezilmiş besinler, 12. aydan itibaren kolay çiğnenebilen tüm yiyecekler verilebilir.
14. Ek besinler, birer birer denenerek, ilk denemede bebek açken ve az miktarda kaşık veya bardak ile verilir.
15. Ek gıdalara ilave şeker konulmaz.
16. Bebeğe verilen her besin temiz ve taze olmalı, sık ısıtılmamalıdır.
17. Pişirilen besinlere 12. aya kadar tuz ilavesi yapılmaz.
18. Alerji yapma olasılığı yüksek olan bal, ilk 12 ay bebeğe verilmez. Alerji yaptığına inanılan bir gıda varsa bir müddet yedirilmeden, sonra tekrar gözlemlenerek denenir.
ANNE YANINDAN TABURCU EDİLEN YENİDOĞAN BEBEKLER İÇİN ÖNERİLER
1. Bebeğinizin genel durumunda bozulma, emmede ve aktivitede azalma, sarılığında hızlı artış, sürekli uyuma halı, kusma, karın şişliği, morarma, ateş yüksekliği olur ise hemen en yakın sağlık kuruluşuna başvurmanız önerilir.
2. Bebeğiniz her ağladığında önce anne sütü ile ardından anne sütü yetersiz gelir ise kaşık yöntemi ile olacak şekilde mama desteği ile besleyin. Beslenme araları 3 saati aşmasın. Beslenme sonrası gazını çıkararak sırtüstü veya yan yatırın yüzükoyun yatırmayın. Yan yatırırsanız yüzüstü dönmesini engelleyecek şekilde yanlardan bebeğinizi destekleyin.
3. Taburculuktan en geç 2 gün sonra çocuk hekimine kontrole başvurmanız uygundur. Ancak bu süreçte evde sarılıkta artış, beslenme problemi uykuya eğilim veya ek yakınması olur ise hemen en yakın acil servise başvurunuz.
4. Bebeğinizin doğum sonrası ilk doz hepatit b aşısı ve işitme taraması yapıldı, spinal muskuler atrofi ve fenilketonüri için birinci tarama testi alındı. İkinci topuk kanının aile hekimliğinde aldırılması önerilir. İşitme tarama önerilerine uyulması önerilir.
5. Devit 3 damla aile hekimliğiniz tarafınca 15 günlük olduktan sonra başlanmaktadır. Günde 1 kez 3 damla çay kaşığına damlatılarak bebeğin ağzından yavaşça içirilmesi uygundur. 1 yaşına kadar kullanması gereklidir.
6. Eczaneden göbek bakım seti alınarak, günde 1 kez göbek bakımı yapılması, göbek düşene kadar banyo yaptırılmayacak. Göbek çevresi anormal kızarıklık koku kanama gibi yakınma olur ise hemen çocuk hekimine başvurmanız gerekmektedir.
7. Bebek 4 aylık olunca demir proflaksisi başlanması uygundur. Aile hekiminiz bu dönemde gerekli önerileri yapacaktır.
8. 1,5 aylık olduğu dönemde doğumsal kalça çıkığı taraması için kalça ultrasonu yapılması önerilir.
9. İlk göz muayenesi için en geç 3 aylık olana kadarki süreçte göz hekimine başvurması uygundur.
10. Taburcu olduktan sonra emzirme veya bebeğinizin beslenmesi ile ilgili problem yaşamanız durumunda kendi aile hekimliğinize başvurabilirsiniz. Bunun yanında hastanemizden de emzirme danışmanlığı alabilirsiniz. Bununla ilgili kadın hastalıkları ve doğum hekimlerimiz ve çocuk sağlığı ve hastalıkları hekimlerimiz tarafından gerekli yönlendirme yapılmaktadır.