Kırklareli Devlet Hastanemiz konferans salonunda 24.10.2019 tarihinde Acil Tıp Uzmanımız Uzm. Dr. Selim TETİK tarafından tüm personele “CPR - Temel Yaşam ve İleri Yaşam Desteği” eğitimi düzenlendi.
Düzenlenen eğitimde CPR (Kardiyopulmoner Resusitasyon) nedir, hangi durumlarda yapılmaktadır, CPR’daki hızın önemi, CPR’a ne zaman başlanacağı, neler yapılacağı, temel yaşam desteği ve ileri yaşam desteği konuları uygulamalı olarak anlatıldı.
Yoğun katılım ile gerçekleştirilen eğitimde, hastane dışı kardiak arrestlerin geri döndürülebilmesi ve sağ kalım oranlarının artması için kritik öneme sahip olan CPR (Cardio Pulmoner Resusitasyon), Temel Yaşam ve İleri Yaşam Desteği uygulamalarında güncel yaklaşımlar hakkında da bilgilendirme yapıldı.
CPR NEDİR?
CPR, ani kalp durması ya da nefes alamama gibi vakalarda, kişiyi hayata döndürmek amacıyla uygulanan ilk yardım yöntemidir. CPR, “kardiyopulmoner resüsitasyon”un kısaltılmış halidir. Resüsitasyon da, solunumu veya kan dolaşımı durmuş bir kişiye dışarıdan yapılan destekleyici müdahalelerdir. Uygulamanın hayati önemi vardır. Bu müdahalelerin herhangi bir ilaç veya cihaz kullanılmadan yapılan kısmına “temel yaşam desteği” denir.