1 Aralık Dünya AIDS Günü
03 Aralık 2019

HIV hayatın içinde; bilmek, korunmak, tedavi olmak ve bulaştırmamak elimizde.

HIV nedir?

HIV (Human Immmunodeficiency Virus), Türkçe’de İnsan Bağışıklık Yetmezliği Virüsü olarak adlandırılan bir hastalık etkenidir. Virüs insan bağışıklık hücrelerine nüfuz ederek bağışıklık sistemini zayıflatır ve fırsatçı enfeksiyonların görülmesine neden olur.

Bulaşma Yolları Nelerdir?
İnsan İmmün Yetmezlik Virüsü, HIV, HIV pozitif kişi ile korunmasız (kondom kullanılmadan) yapılan her türlü (oral, vajinal, anal) cinsel ilişki ile, Ortak kullanılan ve HIV enfekte enjektör veya steril edilmemiş cerrahi malzemelerle Enfekte kan ve kan ürünleriyle (Ülkemizde 1987 yılından itibaren, her kan ve kan ürününe gerekli testler yapıldıktan sonra hastaya verilmektedir.), HIV pozitif anneden bebeğe gebelik döneminde, doğum sırasında ya da doğum sonrasında emzirme ile bulaşabilmektedir.

HIV’in Tedavisi Nasıldır?
HIV enfeksiyonunda virüsü ortadan kaldıran bir tedavi henüz yoktur ancak virüsün çoğalmasını kontrol eden ilaçlar vardır. Bu ilaçlar, hastalığın kesin tedavisini sağlamamakla birlikte virüsün vücutta çoğalmasını kontrol altına alarak bağışıklık sisteminin zayıflamasını önlemekte ve AIDS tablosunun ortaya çıkışını engellemektedir.

1 Aralık Dünya AIDS Günü kapsamında Kırklareli Devlet Hastanemiz 2. kat Poliklinik katında stant açıldı. Enfeksiyon Kontrol Birimi tarafından farkındalık oluşturmak ve halkı bilgilendirmek amacıyla; el broşürü dağıtılıp, tarama programlarıyla ile ilgili bilgilendirme ve yönlendirme yapılmıştır.             

  • 5.jpg
  • 6.jpg
  • 4.jpg