1-7 Nisan Kanser Haftası
06 Nisan 2020

Kanser, günümüzün en önemli sağlık sorunlarından birisidir. Tanı ve tedavisindeki yenilikler, sağlık kuruluşlarından yararlanma olanaklarının artması, diğer hastalıkların tedavisindeki gelişmeler ve buna bağlı ortalama yaş süresinin uzaması gibi çeşitli nedenlerle kanserin önemi daha da artmakta; her gün daha çok sayıda kanserli hastaya tanı konabilmektedir. Kanser Haftası, halkımızın “Kanser Hastalığı” konusunda bilgilendirilme – bilinçlendirme -  farkındalık kazandırma çalışmalarına yoğunluk verilmesi nedeniyle kanser mücadelesinde oldukça önemli bir yer tutmaktadır.

Kanserin Nedenleri Nelerdir?

Sigara ve alkol kullanımı

Uzun süre güneş altında kalma

Aşırı dozda röntgen ışınına maruz kalma

Bazı kimyasal maddeler (katran, benzen, boya maddeleri, asbest, bazı kozmetikler ve deterjanlar)

Bazı virüsler

Yüksek gerilim hatları

Radyasyona maruz kalma

Kötü beslenme alışkanlığı

Genetik faktörler

Kanserin Belirtileri Nelerdir?

Rahim ve makattan gelen normal olmayan bir kanama veya akıntı

Memede veya vücudun herhangi bir yerinde ortaya çıkan şişlik ve sertlikler

İyileşmeyen yaralar

Uzun süreli ses kısıklığı ve öksürük

Ben ve siğillerde meydana gelen büyüme, kanama, renk değişikliği, yara vb.

Büyük ve küçük abdest yapmadaki değişiklikler

Yutkunma güçlüğü ve hazımsızlık

Bu değişiklikler görüldüğünde bir hekime başvurmayı ihmal etmeyiniz.

Kanserden Nasıl Korunulur?

Kanserden korkmak yerine kanserden korunmak için yapmamız gerekenler olduğunu unutmamalıyız.

Sigara ve tütün kullanmayınız.

Alkollü içeceklerden uzak durunuz.

Yeterli ve dengeli besleniniz.

Güneş ışınlarına maruz kalmayın.

Gerekmedikçe röntgen filmi çektirmeyiniz.

Asbest, benzen, katran gibi kanser yapıcı maddelere karşı gerekli önlemleri alın

Yılda bir sağlık muayenesi yaptırınız.

Kanserin giderek artan önemi ve yüksek maliyeti, erken teşhis, tarama ve kanser konusunda farkındalık sağlanması amacı ile eğitim faaliyetlerini de ön plana çıkarmaktadır. Bu nedenle Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezlerinin  ( KETEM)   kanserle mücadelede çok önemli rolleri vardır.

Ülkemizde Yürütülen “Kanserde Erken Teşhis” Programları
Meme kanseri taramaları, 40-69 yaş arasındaki kadınlara yılda bir klinik meme muayenesi 2 yılda bir mamografi çekilmektedir.
Kalın bağırsak kanseri taramaları, 50-70 yaş arasındaki kadın ve erkeklere 2 yılda bir gaitada gizli kan testi ve 10 yılda bir kolonoskopi ile yapılmaktadır.
Rahim ağzı kanserleri taramaları, 30 - 65 yaş arası tüm kadınlarımıza 5 yılda bir HPV-DNA ve Pap-Smear testi yapılmaktadır.

Ayrıca sigara da kansere neden olduğu kesin olarak bilinen bir maddedir. Sigarayla mücadele kanser kontrolünün önemli bir basamağıdır. Ülkemiz sigarayla mücadele konusuna mevzuat ve kurumsal bazda destek veren nadir ülkelerdendir. Sigarayı bırakma konusunda yardım almak için 171 Sigara Bırakma Hattını arayabilirsiniz. Hastanemizde de haftanın her günü  Sigara Bıraktırma Poliklinik hizmeti verilmektedir.Sigara Bıraktırma Polikliniğinde görevli  uzman doktorlarımız;  Psikiyatri Uzmanı Uzm. Dr. Kadir Can TUTUĞ haftanın her günü ve Göğüs Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Bülent AKKURT her hafta Perşembe günleri sigara bırakma polikliniğinde hizmet vereceklerdir.

Hastanemizde Akupunktur Polikliniğinde de, Dr. Okay KAŞIKEMAN tarafından ‘akupunktur yöntemi ile sigarayı bıraktırma’ hizmeti verilmektedir

Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak amacımız, kanser konusunda halkın bilgilendirilmesi, bilinçlendirilmesi ve kanser farkındalığının sağlanması için eğitim programlarının sadece belirli gün haftalarla sınırlı kalmayarak yıl boyunca planlanması ve tüm halkımıza ulaşabilecek şekilde devam etmesidir.

UNUTMAYALIM     “ERKEN TEŞHİS HAYAT KURTARIR.”