Dünya Aşı Haftası, her çocuğun aşı ile önlenebilir hastalıklardan korunma ihtiyacının ve hakkının olduğu konusunda toplumsal farkındalığı arttırmak amacıyla uygulanmıştır. Ülkemizde de her yıl “Aşı Haftası” etkinlikleri hız kesmeden devam etmektedir. Bu yıl da 24-30 Nisan 2020 tarihleri arasında, yaşamın korunmasında ve hastalıkların önlenmesinde aşılamanın önemi ve farkındalığını arttırmak için kutlanması amaçlanmıştır.
Bilindiği gibi, Ülkemizde 1981 yılından bu yana yürütülen Genişletilmiş Bağışıklama Programı kapsamında başarılı çalışmalar yapılmıştır. Bu program kapsamında; Boğmaca, Difteri, Tetanoz, Kızamık, Kızamıkçık, Kabakulak, Tüberküloz, Çocuk Felci, Hepatit B, Haemophilus İnfluenzae Tip B, Konjuge Pnömokok, Hepatit A ve Suçiçeği aşısı tüm bebeklerimize ücretsiz olarak sağlık kuruluşlarında uygulanmaktadır. Aşılama kapsayıcılık hızlarının gittikçe yükselmesine bağlı olarak aşı ile korunabilir hastalıkların hastalık ve ölüm hızlarında belirgin düşüşler sağlanmıştır..
Ülkemizde rutin çocukluk dönemi aşılama çalışmalarına ek olarak, belirlenmiş tüm yaşlardaki risk gruplarına yönelik aşılama hizmeti verilmektedir.
Ebeveynler çocuklarının aşılanma durumunu takip etmeli, aşı zamanı geldiğinde aile hekimleriyle iletişime geçerek aşı uygulama zamanı ve konusunda bilgi almalıdırlar.
Kayıtlı oldukları aile hekimine herhangi bir nedenle ulaşma güçlüğü olması durumunda aşılama için en yakın aile hekimine başvurabilirler.
Aşı ile önlenebilir hastalıklardan korunmak her bireyin ihtiyacı ve hakkıdır. Dünya Aşı Haftası vesilesiyle, yaşadığımız bu pandemi döneminde de başta çocuklarını aşılatarak hem onları hem de aşılanamayan çocukların korunmasını sağlayan anne ve babalara teşekkür ederiz.