Kırklareli Eğitim ve Araştırma Hastanesi ‘nde Göz Anjiyosu ve OCT İşlemleri Yapılmaya Başlanmıştır.
21 Ocak 2021


Kırklareli Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Dila KIRAĞI ve Op. Dr. Ayşe ÇEVİKER Göz Anjiyosu ve OCT İşlemlerikonusunda bilgi verdi.

Göz Anjiyosu nedir, kimlere yapılır, nasıl faydalar sağlar?

Göz anjiyosu, şeker hastalığı, yüksek tansiyon, göz tümörleri, gece körlüğü ve retina bozukluklarının tanısını yapmaya yardımcı olan bir yöntemdir. Hastalara genellikle el bileğinden veya kasıktan yapılan girişle ilaç enjekte edilerek uygulanır.

Göz damarlarındaki tıkanıklıkların ve daralmaların tespitinde, sıvı kaçaklarının belirlenmesinde ve kanlanma bozukluğu olan yerlerin tespitinde kolaylık sağlar.

OCT (Optik Koherens Tomografi) nedir, kimlere yapılır, nasıl faydalar sağlar?

OCT, düşük enerjili lazer ışınları kullanılarak gözün retina tabakasının ve görme sinirinin yüksek çözünürlükte taranmasıdır.

OCT ile retina, sarı nokta (makula) ve göz tansiyonu (glokom) hastalıklarının tanı ve tedavi değerlendirilmesi ile özellikle şeker hastalığında (diyabette) oluşabilecek makula ödemi tespit edilir. Çok erken dönemde glokom tanısı konup tedavi planlanarak görme siniri hasarı önlenebilir. OCT tamamen zararsız bir tanı yöntemidir. Radyasyon yaymaz. Hastanın gözüne dokunulmadan 2-3 dakika içerisinde kolayca uygulanabilmektedir ve damardan  herhangi bir ilaç uygulamasına gerek yoktur. OCT retinitis pigmentosa (tavuk karası), MS (Multıple Skleroz) ve Alzheimer hastalığının tedavisinin düzenlenmesinde de bizlere önemli bilgiler verir. Günümüz göz kliniklerinde retina ve glokom hastalıklarının erken tanısında OCT artık vazgeçilmez bir teknoloji olmuştur. Kırklareli Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göz kliniğinde de kendi sınıfında en yüksek teknolojiyi kullanan OCT cihazı kullanılmaya başlanmıştır.

  • IMG_20210121_094353.jpg
  • IMG_20210121_094624.jpg
  • IMG_20210121_094330.jpg
  • a.jpg