T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından her yıl ‘’15 Eylül Dünya Prostat Kanseri Günü’’etkinlikleri yapılmakta olup konuya ilişkin sağlık personelinin ve toplumumuzun bilgilendirilmesi, farkındalıklarının artırılması ve güncel gelişmelerin paylaşılması amaçlanmaktadır. Bu kapsamda Kırklareli Eğitim ve Araştırma Hastanesi Üroloji Uzmanı Op. Dr. M. Tamer ÇOMAKLI konu ile ilgili bilgilendirme yapmıştır.
Prostat kanseri erkeklerde en sık görülen kanser çeşididir. Kansere bağlı ölümlerin en sık ikinci nedenidir
Prostat kanseri için risk faktörlerinden ilk sırayı ileri yaş almaktadır. İkinci sırada ise ailesel yatkınlık vardır. Ancak ailesel yatkınlık sonucu oluşan prostat kanseri daha genç yaşlarda ortaya çıkmaktadır.
Babasında veya kardeşinde prostat kanseri olan erkeklerde 2 kat, babasında ve kardeşinde yani her ikisinde birden prostat kanseri olan erkeklerde prostat kanserine yakalanma oranı 5 kat daha yüksektir.
Erken dönemde tespit edilen prostat kanserleri tedaviye çok iyi yanıt verir ve hastalık tümüyle iyileştirilebilmektedir.
Prostat kanserinin erken tanısı için tarama testi (PSA) ve periyodik muayene erkeklerde 50 yaşında ancak ailesel yatkınlığı olan erkeklerde 40 yaşında başlamalıdır.
Polikliniğimize başvuran ve ailesinde prostat kanseri görülen her erkek hastamıza 40 yaşında başlamak üzere her yıl tarama yapılmaktadır. Tarama testi (PSA) basit bir kan testidir.
Tüm kanser türlerinde olduğu gibi erken tanı, tedavi başarısını artırmaktadır. Prostat kanseri ayrıca tedaviye çok iyi yanıt vermektedir. Bu nedenle özellikle 1.derece akrabalarında prostat kanseri olan erkek hastalarımızda tarama testi yaptırmalarını şiddetle öneriyoruz.
Biz polikliniğimize başvuran tüm erkek hastalarımıza yukarıdaki kriterler ışığında tarama testlerini yapmaktayız. Ancak özellikle 40 yaş üstü erkek hastalarımızı bu konuda duyarlı olmaya davet ediyoruz.