Verem Eğitimi ve Farkındalığı Haftası
06 Ocak 2022


Verem (Tüberküloz ) hastalığı,‘’Mycobacterium tuberculosis’’ basilinin sebep olduğu ve hava yolu ile bulaşan bakteriyel bir hastalıktır.

Tüberküloz hastalığı kalıtsal olmayıp, bulaşıcı bir hastalıktır. Hasta kişilerin öksürme veya hapşırmaları sırasında etrafa saçtıkları verem mikroplarının sağlam kişiler tarafından solunması ile bulaşmaktadır. İlaç tedavisine başlandıktan 15-20 gün sonra bulaştırıcılık büyük oranda azalmaktadır. Tedavisini önerilen sürede  eksiksiz tamamlayan hastalar yüzde yüze yakın şifa bulmaktadır. Bireyin ve dolayısıyla toplumun tüberküloz hastalığından korunmasında en önemli husus, tüberküloz hastalarına erken tanı konulması ve kısa sürede tedaviye başlanmasıdır.

Ülkemizde Tüberküloz hastalığın teşhis ve tedavisi ücretsiz olarak yapılmaktadır. Tüberküloz ve dirençli tüberküloz hastalarının tedavisinde kullanılan birinci ve ikinci seçenek tüberküloz ilaçları , Bakanlığımızca temin edilerek , ücretsiz olarak hastalara ulaştırılmaktadır.

İki-üç haftadan uzun süren, tedavi  ile iyileşmeyen öksürük, balgam, öksürükle kan tükürme,  nefes darlığı, halsizlik, iştahsızlık, kilo kaybı, ateş, gece terlemesi şikayetleri olan bireylerin tüberküloz hastalığı açısından kontrollerinin yaptırması için en yakın sağlık kuruluşuna , verem birimlerine (verem savaş dispanserleri)müracaat etmesi büyük önem arz etmektedir.

Tüberküloz tedavisinde  verilen ilaçların düzenli içilmesi çok önem taşımaktadır. Ülkemizde tüberküloz hastalarının tedavilerinin düzenli yürütülmesini sağlamak amacıyla hasta odaklı Doğrudan Gözetimli Tedavi uygulanmaktadır. Aynı zamanda Tüberküloz (Verem) hastalığına yakalananların aile bireyleri ve diğer temaslıları da verem savaş birimlerine davet edilerek, ücretsiz muayene edilir ve gerekli tetkikleri yapılır.

*Tüberküloz( Verem) hastalığı hava yolu ile bulaşan, önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalıktır.

*Toplumu tüberkulozdan korumanın en etkili yolu tüberküloz hastalarının erken teşhisi ve başarılı bir tedavidir.

*2-3 haftadan uzun süren ve iyileşmeyen öksürük varsa en yakın sağlık kuruluşuna, verem birimlerine başvurunuz.

*Öksürürken veya hapşırırken ağzınızı ve burnunuzu bir kağıt mendille kapatınız. Kağıt mendiliniz yoksa elinizle değil, kolunuzun  iç kısmına öksürün veya hapşırınız.

*Hastalandığınızda düzenli ilaç kullanımı ile tüberküloz hastalığını durdurabilir ve sevdiklerinize bulaşmasını önleyebilirsiniz.

*Tüberküloz tedavisinde kullanılan tüm ilaçlar ücretsizdir.

   HEDEFİMİZ VEREMSİZ BİR TÜRKİYE!