Kemoterapi Birimi
07 Nisan 2022

Kemoterapi, kanser hücrelerini yok etmek veya bu hücrelerin büyümesini kontrol altına almak için antikanser ilaçlar kullanılarak yapılan tedavidir. Kanser tedavisinde tek başına veya cerrahi ve radyoterapi ile birlikte uygulanabilir.
Kanser tedavisinde kemoterapinin amacı hastalığın tipine ve yaygınlığına göre değişmektedir. Kemoterapi uygulamadaki amaçlar:

  1. Hastalığı tedavi etmek
  2. Kanser hücrelerinin çoğalmasını önleyip, yayılmasını yavaşlatarak hastalığın kontrol altına alınmasını sağlamak
  3. Hastalığa bağlı şikayet ve belirtileri ortadan kaldırarak kişinin yaşam kalitesini artırmak
  4. Cerrahi veya radyoterapi sonrası uygulandığında hastalık nüksünü azaltmak
  5. Cerrahi veya radyoterapi öncesi uygulanarak yapılacak lokal tedavileri kolaylaştırmak

Kemoterapi İlaçları Nasıl Etki Eder?

Vücuttaki normal ve sağlıklı hücrelerin gelişim ve ölüm süreci bir düzen ve kontrol içinde yürür. Oysa kanser hücrelerinin büyümesi ve ölümü bu kontrol sürecinden çıkmıştır ve bu hücreler kontrolsüz bir şeklide büyüyüp çoğalmaya başlar. Kemoterapi ilaçlarının hemen hepsi kan yolu ile vücuda dağılarak kontrolsüz çoğalan hücrelere ulaşarak bu hücreleri öldürür veya kontrolsüz büyümesine engel olur. Kemoterapi ilaçları bir taraftan bu kötü hücreleri yok ederken diğer taraftan vücuttaki normal hücreler üzerine de etki etmektedir. Bu da vücutta kemoterapiye bağlı bir takım yan etkiler ile kendini gösterir. Ancak mevcut ilaçların normal hücreler üzerine olan istenmeyen bu etkileri geçicidir.

Hastanemizde hafta içi her gün saat 08.00 ile 16.00 saatleri arasında Kemoterapi ünitemiz üç yatak kapasitesi bir Tıbbi Onkoloji uzmanı, üç hemşire ile görev yapmaktadır. Kemoterapi kararı alınan hastalar poliklinik işlemleri tamamlandıktan sonra üniteye yönlendirilir. Sekreterlik tarafından karşılanan hastalar tedavi için gerekli yatış işlemleri tamamlandıktan sonra üniteye kabul edilir.

Hastanın ilk tedavisi ya da yaşadığı bir semptom varsa görevli hemşire tarafından gerekli eğitimleri verilerek tedavi alanına geçilir.

İlaçların hazırlanması için hasta bilgileri bölüm içinde bulunan, İlaç Hazırlama Ünitesine gönderilir. Hazırlanan tedaviler sırasıyla ilaç gönderim kurallarına uygun şekilde hastaya verilir. Tedavileri tamamlanan hastalar, bir sonraki randevuları verilerek taburcu edilir.

  • 6.jpg
  • 7.jpg
  • 8.jpg
  • 9.jpg