Çocuk Psikiyatri Merkezimiz Hizmetlerinde Yer Alan Dil ve Konuşma Terapi Hizmetimiz
20 Temmuz 2022

Kırklareli Eğitim ve Araştırma Hastanesi Semt polikliniğimizde bulunan Çocuk Psikiyatri Merkezimiz içinde çalışan dil ve konuşma terapistimiz Ezgi TÜRKER tarafından şu anda hastanemizde  yapılan terapilerle ile ilgili kısa bir röportaj. Hizmetimiz hastanemiz tarafından ücretsiz olarak verilmektedir.
WhatsApp Image 2022-07-20 at 12.26.42 (1).jpeg

Dil ve Konuşma Terapisti Kimdir?

Dil ve Konuşma Terapisti; iletişim, dil, konuşma, ses ve yutma süreçlerinin gelişimi ve bozukluklarının önlenmesi, tanılanması, değerlendirilmesi, rehabilitasyonu ile ilgilenen; sağlıklı, hasta veya engelli her yaştan bireyin yaşam kalitelerinin artırılmasını hedefleyen sağlık meslek elemanıdır.

 

Uygulama Alanları Nelerdir?

  1. Akıcılık Bozuklukları
    • Kekemelik
    • Hızlı bozuk konuşma
  2. Dil Bozuklukları
    • Gelişimsel dil bozuklukları
    • Edinilmiş dil bozuklukları (afazi)
  3. Konuşma Sesi Bozuklukları
    • Artikülasyon bozukluğu
    • Fonolojik bozukluk
    • Çocukluk çağı apraksisi
  4. Yutma Bozuklukları
  5. Beslenme Bozuklukları
  6. Ses Bozuklukları
  7. Motor Konuşma Bozuklukları
    • Apraksi
    • Dizartri
  8. Rezonans Bozuklukları (dudak damak yarıklıkları)
  9. Alternatif ve Destekleyici İletişim

Hangi Durumlarda Dil ve Konuşma Terapistine Başvurulmalıdır?

Bebeklerde kas hastalıkları, reflü, konjenital nedenler vb. birçok durumdan dolayı yutma sorunu görülebilir. Bebeğinizde yutma sorunu varsa, kilo alımı düşükse hekim kontrolünün ardından dil ve konuşma terapistine danışılabilir.

Çocuğunuz yaşına uygun dil becerilerine sahip değilse, çok az sözcüğü varsa, otizme bağlı – down sendromuna bağlı – serebral palsiye bağlı dil sorunları yaşıyorsa, bazı sesleri söyleyemiyor veya konuşma anlaşılırlığı düşükse, çok az kişi tarafından anlaşılıyorsa, dudak damak yarığına bağlı konuşma anlaşılırlığında güçlük yaşıyorsa, beslenmeyle ilgili zorluk yaşıyorsa, yutarken güçlük çekiyorsa, konuşurken kekeliyorsa dil ve konuşma terapistine başvurulmalıdır.


Dil ve Konuşma Terapisinde Terapiler Ne Kadar Sürmektedir?

Dil ve konuşma terapisi değerlendirmesinden sonra terapi planı hazırlanır ve süreçle ilgili aile bilgilendirilir, terapi hedefleri üzerinde konuşulur ancak terapilerin ne kadar süreceği ile ilgili aileye net bilgi vermek zordur çünkü terapilerin ne kadar süreceği birçok etkene bağlıdır. Dil ve konuşma bozukluğunun türü ve yaşı, terapilere düzenli katılımın sağlanma durumu, terapinin yoğunluğu, evde desteklemenin yapılması, bireyin motivasyonu bu sürece etki eder. Bu nedenle dil ve konuşma terapisinin ne kadar süreceği konusunda tahmin yapmak, net zaman vermek zorlaşmaktadır.