Hastanede Kurum İçi Temel Yaşam Desteği Eğitimi
18 Nisan 2023

Hastanemiz hekimlerinden Acil Tıp Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Oya GÜVEN tarafından çalışan sağlık personelimize yönelik Temel Yaşam Desteği (CPR) hizmet içi eğitimi düzenlendi. Acil servis ve yoğun bakım ünitelerimiz başta olmak üzere tüm birimlerden katılımın olduğu hizmet içi eğitim büyük ilgi gördü. Stimülasyon maket üzerinde uygulamalı olarak anlatılan eğitim sonrası eğitime katılan çalışanlarımıza defibrilasyon ve entübasyon işlemi uygulatıldı.

• 5.jpeg
  • 4.jpeg
  • 3.jpeg
  • 1.jpeg
  • 2.jpeg

Sağlıkta Kalite Standartları gereği sağlık çalışanlarının yılda en az 1 kez CPR eğitimini alması zorunludur. Hastanemizde 6 ayda bir ve ihtiyaç duyuldukça tekrarlanan CPR eğitimimiz tüm yıl boyunca her an ihtiyaç duyduklarında ulaşabilmeleri için hastanemiz HBYS-Mediportal sistemimizde bulunmaktadır.
Temel Yaşam Desteği (CPR/TYD) Nedir? Hastane dışında solunumu ve nabzı durmuş bir kişiye nasıl yaklaşılmalıdır? Sorularına yanıt verecek olursak:

Yaşam kurtarmak amacı ile hava yolu açıklığı sağlandıktan sonra, solunumu ve/veya kalbi durmuş kişiye yapay solunum ile akciğerlerine oksijen gitmesini, dış kalp masajı ile de kalpten kan pompalanmasını sağlamak üzere yapılan ilaçsız müdahalelerdir.

Yetişkinlerde, çocuklarda ve bebeklerde farklı uygulamalar yapılır.
Temel yaşam desteğinde TYD’ de ilk 5dk çok önemlidir. Bu süre içerisinde beyin dokularına oksijen gitmesi sağlanamazsa kalıcı beyin hasarları oluşur ve sonra da ölüm gerçekleşir. Sırasıyla; Bilinç kontrolü, Hava yolu açıklığının sağlanması, Suni solunum, Dış kalp masajı yapılır.

Yerde yatan birini gördünüz (yetişkinler için);
• Önce bilinç kontrolü yapın. Bilinci yerinde değilse öncelikle güvenliği sağlayın.
• Uzaktan yüksek sesle ‘‘iyi misin?’’ diye sorun. Cevap alamazsanız, yanına gidin ve omuzlarından hafifçe sarsarak tekrar ‘‘iyi misin?’’ diye sorun. 112’yi çağırın.

TYD’ nin ABC’ sini uygulayın.
A-Airway, Hava yolunu açın
B- Breathing, Solunumu kontrol edin
C-Circulation, Dolaşımı sağlamak için 30 kalp masajı : 2 solunum şeklinde kalp masajına başlayın. Kalp Masajı için;
a.Bir elinizin topuk kısmını göğüs kafesinin ortasına yerleştirip, diğer elinizi üzerine koyunuz.
b.Parmaklarınızı kenetleyiniz
c.Göğüse bası uygulayınız
d.Dakikada 100-120 kez
e.Bası ve gevşetmeler eşit olmalı
f.Uygulayıcıyı 2 dakikada bir değiştiriniz
D-Solunum desteği için;
a.Burnun yumuşak kısmını sıkınız
b.Normal bir soluk alınız
c.Dudaklarınızı hastanın ağzı çevresine yerleştiriniz
d.Göğüs kafesi şişinceye kadar bir saniye üfleyiniz
e.Göğsün inmesine izin veriniz
f.Bir kez daha tekrarlayınız

Hastanın nabzı ve solunumu geri dönene kadar ya da 112 ambulansı gelene kadar müdahaleye devam edilmelidir.