15 Eylül Prostat Kanseri Farkındalık Günü
19 Eylül 2023


Günümüzde prostat kanseri, erkeklerde en sık görülen ikinci kanser türüdür. Dünyada, her yıl  1 milyona yakın erkeğe prostat kanseri tanısı konulmakta ve beşte biri hayatını kaybetmektedir. Ülkemizde ise bu oran her yıl 100 bin sağlıklı erkekten 31’ine prostat kanseri tanısı konuluyor.

Prostat Kanseri PSA Testi Nedir?
Prostat Spesifik Antijen(PSA) erkeklerde bulunan menin kıvamını düzenleyen bir enzimdir. Prostat kanseri ve enfeksiyonları bu yolla kana karışır. Kandaki PSA seviyesi ve bu seviyedeki değişim prostat hastalıklarının niteliği ile ilgili fikir verebilir. Tüm prostat kanserlerinin yüzde 10’undan kalıtımsal genetik faktörlerin sorumlu olduğu tahmin ediliyor. Ailedeki erkeklerden (baba, erkek kardeş, amca) prostat kanseri tanısı almış kişilerin, prostat kanseri gelişme riski daha yüksek kabul ediliyor. Bundan dolayı , risk altındaki erkeklerin 40 yaşından itibaren tarama yaptırması gerekir. Her ne kadar 45 yaşından itibaren prostat kanser taraması genel olarak önerilse de, 40 yaşından itibaren yılda en az 1 kez bakılan PSA testi, sonraki tarama ve takip planı açısından oldukça önemlidir.

WhatsApp Image 2023-09-19 at 10.18.23.jpeg
 
Prostat Kanser Taraması Neden Yapılır?
Taramadaki temel amaç, hastalığın organda sınırlıyken tespit edilmesidir. Hastalık yalnız prostatta sınırlıyken tespit edildiğinde 10 yıllık hayatta kalma oranları yüzde 100’e yakındır. Prostat kanserinde birden fazla etkin tedavi seçeneği vardır. Erken dönemde yakalanan hastalarda açık, laparoskopik ve robotik prostatektomi ameliyatlarıyla kür sağlanabilir.

Prof. Dr. Ahmet Rüknettin ASLAN
Üroloji/Çocuk Ürolojisi