Alzheimer Nedir?
Demans tipleri arasında en sık görülen Alzheimer, beyin hücrelerinin yok olmasına neden olan ilerleyici nörolojik bir hastalıktır. Bilişsel (düşünce,hafıza) ve davranışsal fonksiyonlarda azalmaya neden olan Alzheimer hastalığında belirtiler ilerleyen yaşla birlikte yavaş yavaş ortaya çıkmaktadır. Hastalığın ileri evrelere gelmesi yıllarca devam edebilir.
Alzheimer Nedenleri
Hastalığın kesin nedeni bilinmemekle birlikte risk faktörleri şu şekildedir:
-İleri yaş
-Down sendromu
-Genetik
-Obezite
-Kafa travmaları
-Hipertansiyon
-Tip 2 diyabet
-Sigara kullanımı
-Sağlıksız, dengesiz ve yetersiz beslenmek
Alzheimer Belirtileri
Genellikle hastaların bilişsel ve davranışsal alandaki aktivitelerin düşüklüğü ile şikayetler başlar. Hastalığın başlangıç evresinde belirtiler hafif iken ileri evrelerde bulgular daha belirgindir. En yaygın görülen belirtiler şunlardır;
-Bilinç bulanıklığı
-Kendini ifade etmede sorunlar
-Ortama adaptasyon sorunu
-Halüsinasyonlar
-Depresyon ve kaygı
-Motivasyon olamama
-Günlük aktivitelerde yarı bağımlı/bağımlı olma
-Hatırlanamayan olayları inkar etme
-Saldırgan davranışlar
-Çevreye karşı şüpheci yaklaşım
Alzheimer Tanısı Nasıl Konulur?
Kesin tanı için net bilgi verebilen ayırıcı bir tanı testi bulunmamaktadır. Tanı işleminde birçok test bir arada değerlendirilir. Nörolojik kliniklerde tanı konulur. Tanı koymada bazı kan testleri, BT(bilgisayarlı tomografi), ultrasonografi, MR (manyetik rezonans) ve kişilik testleri gibi uygulamalar ile Alzheimer tanısı konulur.
Alzheimer Tedavisi
Hastanın yaşı, hastalığın evresi ve eşlik eden diğer hastalıklara göre tedavi süreci kişiye özgü olarak planlanmaktadır. Bazı uygulamalar ile hastalığın semptomlarının azaltılması veya ortadan kaldırılması ile hastalığın ilerleyişi yavaşlatılabilir.
Alzheimeri Tanı, Alzheimerden Korun.