9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü
11 Şubat 2020

Tüm dünya ülkelerinde, tütün ürünleri tüketiminin ve tütün dumanına maruz kalmanın yol açtığı zararlı etkilerinin önlenmesi ve küresel tütün salgınını önlemek amacıyla yapılan çalışmalar bağlamında, 1987 yılından beri Dünya Sağlık Örgütü tarafından 9 Şubat “Dünya Sigarayı Bırakma Günü” olarak kabul ediliyor.

Bilindiği gibi sigara kullanımı, halk sağlığını tehdit eden ve mutlaka önlenmesi gereken bir sorundur. Sigaranın içinde 50’den fazla kanser yapıcı, 4.000’den fazla kimyasal madde bulunmaktadır. Aktif ve pasif sigara içiciliğinin ölümlere, hastalıklara, sakatlıklara neden olduğu, psikolojik ve maddi açıdan da kişi ve toplum sağlığını tehdit ettiği bilinen gerçeklerdir. Sigara dumanı, bütün dünyada kanserin en önemli önlenebilir ve korunabilir sebebi olup, kansere bağlı ölümlerin % 30’undan sorumludur. Günde bir paket sigara içen birinin içmeyene göre akciğer kanserine yakalanma ihtimali 20 misli fazladır. Yapılan çok sayıdaki çalışma sigaranın ağız boşluğu, gırtlak, yemek borusu, mesane, böbrek, mide, pankreas, rahim ağzı ve kan kanserlerinin gelişmesine katkıda bulunduğunu da göstermiştir. Sigara dumanının zararları kanserle sınırlı değildir. Sigara kullanan gebelerde düşük, düşük doğum ağırlıklı bebek ve bu bebeklerde zeka geriliği oranı daha yüksektir. Kalp hastalığına neden olan durumların başında sigara gelmektedir. Sigara, kullanan kişinin ve çevresinde yaşayanların yaşama konforunu olumsuz etkilemenin yanında cinsel iktidarsızlığa neden olmaktadır.

Sigara bağımlılığı tedavi edilebilir bir hastalıktır. En iyi tedavi hiç başlamamak, eğer başlamışsanız da bırakmak yönünde doğru adımları atmaktır. Sigarayı bırakmak isteyen vatandaşlarımız ALO 171 Sigara Bırakma Danışma Hattını aramaları halinde sigarayı bırakmak ile ilgili her türlü bilgiye ulaşabilmektedirler.

Hastanemizde haftanın her günü  Sigara Bıraktırma Poliklinik hizmeti verilmektedir.Sigara Bıraktırma Polikliniğinde görevli  uzman doktorlarımız;  Psikiyatri Uzmanı Uzm. Dr. Kadir Can TUTUĞ haftanın her günü ve Göğüs Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Bülent AKKURT her hafta Perşembe günleri sigara bırakma polikliniğinde hizmet vereceklerdir.

Hastanemizde Akupunktur Polikliniğinde de, Dr. Okay KAŞIKEMAN tarafından ‘Akupunktur Yöntemi ile Sigarayı Bıraktırma’ hizmeti verilmektedir.

“Dünya Sigarayı Bırakma Günü” kapsamında Hastanemiz Poliklinik katında stand kurulmuş olup el broşürü dağıtımı, bilgilendirme ve sigara bırakma polikliniğine yönlendirme yapılmıştır.

Tüm insanların tütünsüz, temiz hava soluma hakları bulunmaktadır. 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma gününde sizleri sevdikleriniz ile birlikte daha sağlıklı günler için sigarayı bırakmaya davet ediyoruz.
  • 78c3f63b-4ba3-4e5d-a871-110e77c31266.jpg
  • 459c741c-8cc3-4b59-bfea-a4ccbee12509.jpg