Dünya Anne Sütü-Emzirme Haftası (1-7 Ağustos)
04 Ağustos 2020

Bebeklerin büyüme-gelişmesinde, psikososyal gelişiminde, bebeği yeni doğan enfeksiyonlarına karşı korumada ve çocuğun-bireyin yaşam boyu sağlıklı olmasında önemli rol oynayan anne sütü, “yeryüzünde yaşayan tek besin” olarak tanımlanmıştır. Anne sütünün içeriği; bebeğin o andaki ihtiyacına göre sürekli değişiklik göstermekle birlikte, emzirme-salınma dönemlerinde, gece, gündüz ve özellikle her bir emzirme süresince emzirmenin başında ve sonunda değişikliğe uğrar. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından yapılan öneriye göre bebeklere ilk 6 ay anne sütü dışında (su dahil) hiçbir yiyecek ve içecek verilmemeli, 6-24 ay arasında da ek gıdayla beraber anne sütüne devam edilmelidir. Bebeğin vücut ve ruh sağlığı için en uygun besin, kendi annesinin sütüdür. Her annenin sütü, kendi bebeği için en uygun bileşimdir. İçerisinde bebeği pek çok hastalığa karşı koruyan antikorlar barındıran anne sütü, bebekleri ishal ve zatürre gibi pek çok hastalığa yakalanmaktan korur. Uzun dönemde ise fazla kiloluluk, şişmanlık ve Tip 2 diyabeti önler, zeka gelişimini olumlu yönde etkiler. Emzirmenin doğumdan hemen sonra başlatılması ve sık emzirme ile süt yapımı kolaylaşır. Erken emzirme ile annede doğum sonu kanamalar çabuk kesilir, memelerde şişme ve iltihaplanma olmaz, lohusalık kolaylaşır. Tam emzirme sağlandığında emzirmenin kontraseptif etkisi vardır; ayrıca anneyi meme kanseri, yumurtalık kanseri, anemi, tip 2 diyabet, osteoporoz ve postpartum depresyondan korur. Anne sütü ile beslenen bebeğin D vitamini ve flor dışında hiçbir ek sıvıya, ek besine, vitamine gereksinimi yoktur. Bebeğe ek sıvı ya da besinlerin verilmesi, annenin süt yapımını azaltır. Sağlıklı her anne bebeği için yeterli süt üretebilir. Annenin bebeğini emzirmesiyle anne-bebek ilişkisi güçlenir, annenin bebeğini benimsemesi, bebeğin sağlıklı bir kişilik kazanması kolaylaşır.

Dünya Emzirme Haftası 1992 yılından beri dünya genelinde çeşitli gruplara emzirmenin önemi konusunda toplumun farkındalığını artırmak ve Anne Sütüyle Beslenmenin Korunması, Desteklenmesi ve Yaygınlaştırılması adına fırsat yaratmaktadır