TRAKYA SAĞLIK TARİHİNDE BİR İLK DAHA KIRKLARELİNDE BAŞARILDI.
25 Şubat 2023

Kırklareli Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kalp damar cerrahisi hocamız Prof. Dr. Ömer IŞIK başkanlığında kalp damar cerrahisi Op. Dr. İbrahim Atakan GEÇİCİ , Anestezi uzmanımız Dr. Arda IŞIKER ve ameliyathane ekibi tarafından Trakya da ilk kez akciğerlere giden atardamarların tıkanması sonrası gelişen pulmoner emboli hastası için gereken zorlu bir ameliyat olan pulmoner endartektomi ameliyatı hastanemizde başarıyla gerçekleştirildi. ( Pıhtıların temizlenmesi ameliyatı)
Göğüs ağrısı ve nefes darlığıyla kendini gösteren akciğer embolisi genellikle bacak veya baldır toplardamarlarında oluşan pıhtının bir parçasının yerinden kopup akciğer atardamarına gelmesiyle oluşuyor. Eğer akciğere gelen pıhtılar çok yoğunsa, meydana gelen kalp durması ya da kalp krizi nedeniyle hastalar yaşamlarını kaybedebiliyorlar. Akciğer embolisinin tedavisinde kan sulandırıcı ilaçlar büyük rol oynuyor.Ameliyat dışındaki tedaviler, kan sulandırıcılar ve akciğer tansiyonunu düşüren ilaçlar, ne yazık ki kalıcı bir çözüm sağlamaz.
Teknik olarak zor ve uzun bir ameliyat olan Pulmoner Endarterektomi (PEA) özel uzmanlaşma ve yoğun bakım takibi gerektirir. hastaları bu ameliyatın yapıldığı hastanelerde detaylı bir incelemeden geçiyorlar. Hastaların sağ kalımı için tecrübeli bir ekip tarafından değerlendirilmesi ve uygun hastaların ameliyat şansını kaçırmaması gerekiyor.
PEA ameliyatı, hastanın kalp-akciğer cihazına bağlandıktan sonra vücut ısısının 18 dereceye kadar soğutulması ve dolaşımının durdurulması ile kansız ortamın sağlanarak akciğer damarlarındaki kronikleşmiş pıhtıların temizlendiği bir ameliyattır. Ameliyatın teknik zorluğu ve uzunluğu düşünülürse tecrübeli bir cerrahi ekip tarafından (birden çok uzmanlık alanından uzmanlardan oluşan) yönetilmesi, olası komplikasyonların giderilmesinde kalp cerrahisi tecrübesi önem arz etmektedir. Ameliyat sonrası dönemde akciğer ile ilgili sorunların giderilmesi için ileri yoğun bakım takibi ve kalp-akciğer cihazı ile destek verilmesi gerekebilir.
Hastamızda başarılı geçen operasyon sonrası yoğun bakım takibine alındı. Bu konuda hastane yönetimi böyle bir zorlu ve trakya tarihinde ilk kez yapılan operasyonu başarıyla gerçekleştiren başta hocamız Prof.Dr. Ömer IŞIK hoca önderliğinde tüm ekiplere teşekkür ediyoruz.
Kırklareli Eğitim ve Araştırma Hastanesi olarak kendi hastane tarihimizi sürekli yeni şeyler yazarken Trakya sağlık tarihine de notlar eklemeye devam edeceğiz.

WhatsApp Image 2023-02-25 at 11.26.56.jpeg
WhatsApp Image 2023-02-25 at 11.27.00.jpeg